I år är det 90 år sedan Bedinge GK bildades. Det kommer att uppmärksammas på flera sätt, bland annat på klubbens hemsida.
Under hela sommarsäsongen kommer vi att publicera en rad artiklar om personer som intervjuats och som på olika sätt har anknytning till vår fina golfbana.
Genomgåendehar de intervjuade berättat om varför de började spela och vilken som är deras alldeles speciella favoritklubba.
Och så avslöjas en och annan anekdot på eller kring golfbanan. Som när isen brast på en av sjöarna och en spelare fick räddas upp ur det iskalla vattnet av golfkompisarna.
Först ut i artikelserien är Roland Thysell, barnbarn till Hans Thysell, en av initiativtagarna till att Bedinge GK bildades 1931.
Av Tommy Lindstedt
—Golfklubben är min kulturhistoria och en del av min själ. Jag är för evigt tacksam över alla som vårdar denna klenod i Beddingestrand.
Det säger Roland Thysell, vars farfar Hans Thysell var en av dem som 1931 grundade Bedinge GK.
Vi sitter i Roland och Gunilla Thysells hus, mindre än ett stenkast från det den hed och numera naturreservat som för 90 år sedan blev Lilla Bedinge golfbana bestående av sex hål. Det var dessa sex hål som, genom ett arrendeavtal med Bedinge Havsbad AB, skulle bli Bedinge GK.
Strax intill huset fanns 1931 ett litet garage som fick bli golfklubbens ”maskinhall” där en gräsklippare, ett par räfsor och några spadar förvarades.
Intresset för den ädla sporten ökade explosionsartat i Bedinge. Redan 1932, endast ett år efter att de första klubborna svingats, genomfördes en utbyggnad med ytterligare tre hål. Nu kunde man såldes spela en 18-hålsrunda - om man gick två varv.
Antalet kvinnor som på den tiden spelade golf var inte speciellt många. Men det fanns undantag. Ett sådant undantag var Brita Vifot från Skurup som inte sällan sågs på banan ett år efter starten.
Några år senare, 1939, startade andra världskriget och området stängdes för golf. Som ett skydd mot eventuella fiender lade militären ut taggtråd över stora delar av banan.
1958 köptes det gamla klubbhuset, beläget strax nordväst om golfbanan. Priset satte still 5 000 kronor, en summa som skrapades ihop genom olika lotterier. När banan flyttades till dagens plats såldes klubbhuset 1989 för 125 000 kronor.
— När jag var 13 år deltog jag i juniormästerskapet i golf här ute på banan, säger Roland och blickar ut över naturreservatet. Jag kom på tredje plats och fick som pris ett cigarrettetui i brons - som 13-åringen! Det hade inte funkat idag.
Några år senare köpte Rolands far, Börje Thysell, ett hus vid före detta pensionatet i Skateholm. Där bodde familjen under somrarna och hyrde samtidigt ut huset vid golfbanan.
För Roland innebar flytten att hans intresse för golf avtog.
Men det skulle ta fart igen efter några år i samband med att han hade semester frånarbetet i familjeföretaget i Anderslöv.
— Jag tränade varje dag. Då hade vi en fantastisk tränare som hette Janne Larsson. En dag i veckan var han här, de övriga på Romeleåsen. Senare blev han chefstränare i Bokskogen.
Rolandsgolfspel utvecklades och han nådde ner till hcp 16.
Numera har han lite dåligt samvete över att han inte spelar speciellt mycket golf. För två år sedan tog han tio lektioner för att sänka sitt hcp som i dag ligger på 24.
— Jag har insett att jag inte kommer att bli någon mästare, säger han och skrattar. Men Gunilla och jag har bestämt att vi ska börja spela igen så fort temperaturen stiger.
Rolandshjärta klappar förstås för Bedinge GK.
— Det är en fantastisk bana! Det är sällan man skådar en sådan välskött och vackergolfbana.
I den här artikelserien med olika profiler med anknytning till golfklubben får samtliga frågan om vilken som är deras favoritklubba. Så, Roland Thysell, vilken är din?
— Ja, om jag får tänka efter lite så kommer jag nog fram till en trä trea. Det är min favoritklubba.