Marcus Dahlberg

Marcus lyfter golfen......

Nybörjare eller veteraner -

Marcus lyfter golfen för de flesta

Av Tommy Lindstedt

Vem vill inte bli bättre på golf?

En säker väg mot ett förbättrat resultat på banan går via Marcus Dahlberg, klubbens pro sedan 2018.

— Jodå, jag skulle nog kunna lyfta de flesta klubbmedlemmar till andra nivåer, säger han med ett litet snett leende.

Marcus är inte den som gör så mycket väsen av sig och sitt kunnande. Han är på flera sätt professionell.

— Det vanligaste önskemålet de har som kommer till mig, är att de vill slå längre. Det andra önskemålet är en jämnare och bättre träff. Men man ska inte glömma att säkerligen femtio procent av slagen används vid och på green.

Marcus är i dag 47 år. 38 av dem har golfen mer eller mindre varit en del av hans liv. Sedan 2001 har han jobbat till hundra procent med golf och haft sporten som sitt levebröd.

Det hela tog fart 1984 på Romelåsens golfbana där han som nioåring gick sina första rundor. På den tiden bodde Marcus med sin mamma och pappa i Staffanstorp, därför blev det föräldrarna som mer eller mindre fick pendla mellan hemmet och golfbanan för att sonen skulle få utöva sporten han älskade.

— Då fanns det inte så många banor som i dag och till de flesta var det långa köer. Till Romelåsen däremot fanns det ingen kö, därför blev det där jag började.

Det blev mycket golf för den unge Dahlberg. Spelandet blev allt mer intensivt och han utvecklades genom åren för att så småningom knipa en plats i  juniorlandslaget.

— Jag hade turen att få spelamed juniorlandslaget i början av 90-talet. Det kanske roligaste minnet från den tiden var ett VM i Japan som jag deltog i. Vi blev trea.

— Men visst, även om det var kämpigt i jakten på prispengar var det roligt med en stor grupp av människor som gör samma sak och som man träffar på olika tävlingsarenor.

Marcus berättar att han och hans hustru, Tiina, fick barn ganska tidigt och att han inte tjänade tillräckligt för att kunna medverka i försörjningen av familjen.

— Så jag valde bort karriären och satsade istället på jobbet som pro, något som jag absolut inte ångrar. Inte minst med tanke på familjen.

2001 var det dags att flyttautomlands, närmare bestämt till den tyska golfklubben Rittergut Rothenberger Haus utanför Duderstadt i Niedersachsen i sydvästra delen av landet.

— Min kompis hade åkt dit några år tidigare. Nu behövde han hjälp eftersom han jobbat tillsammans med en pro som flyttat till en annan klubb. Så jag reste dit och stannade på Rothenberger i två år.

— Sedan flyttade vi gemensamt till Köln. På den tiden var det mer ovanligt med juniorträning, något som håller på att förändras i Tyskland. Totalt blev det åtta år i Tyskland.

Enligt Marcus är det skillnad på svenskars och tyskars förhållningssätt när det gäller att anlita en golftränare. Svensken, menar han, ”vill klara sig mycket längre själv” innan han eller hon inser att en pro bör anlitas för att utveckla spelet.

— I Tyskland är det lite statusmed att berätta för sina vänner att man tränar med en pro. Oavsett om det är tennis eller golf eller någon annan sport, har tysken i mycket större utsträckning en tränare knuten till sig. Här hemma vill man lösa det på sitteget sätt, är mer en hemmasnickare.

Innan han kom till Bedinge GK2018 arbetade Marcus som pro för Bokskogens GK. 2020 delade han jobbet mellan Bedinge och Abbekås GK.

Utöver att arbeta på Bedinge GK arrangerar Marcus, tillsammans med företaget ”Here We Go” från Höllviken, golfresor till utlandet. De senaste två åren satte pandemin stopp för de planerade resorna men i mars i år kom de slutligen iväg. Då gav sig tretton golfare iväg till Spanien för att under sex dagar ha möjlighet att spela i Huelva i Andalusien.

Även om Marcus finns på banan i Beddingestrand hela året är det i april högsäsongen börjar för honom. Framförallt under påsken då startskottet går för många golfare.

Medlemsträningarna som Marcusleder är för personer över 21 år eftersom juniorerna har en egen organisation i vilken de tränar. Medlemsträningarna är indelade i tre olika handicapgrupper: grupp 1 för spelare med hcp 10-27, grupp 2 hcp 28-36 och grupp 3 för spelare med hcp 37 och däröver.

Fördelningen mellan kvinnor och män i de olika grupperna är i stort sett jämn.

— Tre träningspass kostar 500kronor. Sedan har vi träningar med en dag per vecka i fem veckor som vi tar 750kronor för. Vi tränar svingar, pitchar, chippar, bunkerslag och puttningar.

Tillströmningen tillträningspassen väntas i år bli större än tidigare år, inte minst med tanke på det ökade intresset för sporten. Enligt Marcus kommer trycket att lösas genom att antalet grupper blir fler.

Till alla nybörjare finns ett lockande erbjudande som innebär tio träningstimmar i grupp för Bedinge pron, medlemskap och spel under resten av året. Detta till en kostnad av 1 995kronor.

— Det är ett mycket bra pris, tycker Bedinge GK:s pro. Därför kan man inte direkt påstå att det är pengarna som styr om man ska börja spela eller inte

Många spelare känner inte till att cirka 50 procent av slagen sker vid och på green, menar Marcus.  — Det är där avgörandet ofta finns - inte ute på fairway.

Efter åtta år som pro i Tyskland återvände Marcus Dahlberg till Sverige och har sedan 2018 arbetet för Bedinge GK. Intresset att förbättra golfspelet genom lektioner hos honom har ökat markant bland klubbens medlemmar, som exempelvis hos Margareta Pålsson, Eva Andersson och Agneta Persson.

Agneta Persson är mycket nöjd med det som pron Marcus Dahlberg tipsar henne om. — Det gör stor skillnad, säger Agneta.

Välkomna in och njut av en god måltid i vår golfrestaurang - hål 19!.
09,00-16,00 lunch serveras mellan 11,30-14,30
09,00-16,00 a lá carte meny!

Vid frost spelas banan på provisoriska greener . Vid spel på provisoriska greener så är greenfeen 200 kr.. Måndag den 16/5 kommer bekämpa mot ogräs. Anslag finns på klubben vilket medel som används..

Golfbanevägen 10
231 75 Beddingestrand